Kriti

De naam Kriti is de griekse benaming voor het eiland Kreta. Gastheer en chefkok Manolis is geboren en getogen op Kreta, een echte Kretenzer. Het is dan ook het eiland van zon, zee en strand, de raki en de mantinades! (zijn kretenzer rijm coupletten, geimproviseerd gedurende de dans) Kreta is een van de geliefdste vakantiebestemmingen van Griekenland.

Kreta is het grootste Griekse eiland in het zuidoosten van de Middellandse Zee, van oost naar west 250 km en het breedste punt van noord naar zuid telt 60 km. Kreta is de geboorteplek van Zeus, de vader van de goden van de Olympus; en verschillende artiesten, zoals El Greco en Nikos Kazantzakis. De 1100 km kust van Kreta heeft meer dan honderd stranden. Op Kreta zijn hoge bergen en ongeveer 70 kloven, archeologische bezienswaardigheden en musea, prachtige dorpjes en drukke kustplaatsen te vinden. Op Kreta is voor elk wat wils, jong en oud. Kreta is ook de geboorteplek van de beroemde artiest Domenikos Theotokopoulos, beter bekend als El Greco; de dichter Vicenzos Kornaros de schrijver van de “Erotokritos”; de schrijver Nikos Kazantzakis, het bekendst van “Zorba de Griek” en “De laatste Verzoeking” en de speculatieve politicus Eleftherios Venizelos, die de geschiedenis van het huidige Griekenland heeft gevormd. Vandaag de dag telt Kreta 600.000 inwoners, hiervan wonen de meesten in één van de steden langs de noordkust: Heraklion, de grootste stad in het midden, Chania en Rethymnon in het westen en Agios Nikolaos en Sitia in het oosten.

De pittoreske dorpjes op Kreta zijn de moeite van een bezoekje waard en geven je de gelegenheid de traditionele Kretenzer architectuur en lokale gewoontes en gebruiken te leren kennen.
Verspreid over heel Kreta zijn archeologische bezienswaardigheden te vinden uit de Minoïsche tijd en de Hellenistische, de Romeinse, de Byzantijnse, de Venetiaanse en de Turkse periodes. De mooie handgemaakte voorwerpen in de musea, de kerken en kloosters met hun lange geschiedenis maken de zoektocht naar de Kretenzer geschiedenis en cultuur compleet.

Als je nog nooit op Kreta bent geweest dan wordt het misschien eens tijd om dit fascinerende Griekse eiland toch eens te gaan verkennen. Word je hart gestolen, maak je geen zorgen maar kom volgend jaar weer terug en Kreta zal je nog eens verwelkomen met de heerlijke Kretenzer zon, de geluiden van de Kretenzer lyra, de geur van sinaasappelbloesem en jasmijn, een stuk frisse rode watermeloen en een glaasje ijskoude raki.